Το Άγιον Πνεύμα

Το Άγιον Πνεύμα

Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής ΑΠΘ,
Πρόεδρος της πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων

Αγαπητοί φίλοι, το Πνεύμα του κόσμου είναι το ακάθαρτο και πονηρό πνεύμα που εμπνέει το κακό στον άνθρωπο και, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, τον ρίχνει όλο και πιο βαθιά στην κόλαση ήδη από αυτή τη ζωή.

Γι αυτό, αυτές τις ημέρες που εορτάζουμε την διά του Αγίου Πνεύματος ίδρυση της Εκκλησίας μας, νιώθουμε την παρουσία του Πνεύματος της Αληθείας, της Αγάπης της ενότητας του Θεού, που είναι το Πνεύμα της αληθινής ζωής, μέσα από την οποία, ο κόσμος του κακού και του πονηρού μπορεί να ξαναγίνει ο κόσμος του Θεού.

Όλοι μας, επομένως, έχουμε ανάγκη να δεχτούμε στη ζωή μας, στο πλαίσιο της ζωής της Εκκλησίας μας, το Πνεύμα το Άγιο.

Ο Χριστός είχε υποσχεθεί στους Αποστόλους Του, ότι όταν Εκείνος αναχωρήσει στους Ουρανούς δεν θα τους αφήσει μόνους και ορφανούς, αλλά θα στείλει το Πνεύμα το Άγιο, το οποίο θα τους οδηγεί στην Αλήθεια Του, θα τους χορηγεί την πίστη, την αγάπη και την ελπίδα. Την ημέρα της Πεντηκοστής, όντως, κατήλθε σε Αυτούς και μέσω αυτών σε όλη την Εκκλησία, το Άγιον Πνεύμα.

Μέσα τους, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, «άναψαν λαμπάδες, που φώτιζαν παγκοσμίως και υπερκοσμίως. Η Εκκλησία, από τότε, κρατώντας το Φως αυτό μεταδίδει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος σε όλες τις γενεές και φωτίζει όλους όσοι είναι πιστοί. Αν δεν έστελνε το Άγιον Πνεύμα ο Χριστός, δεν θα κηρυσσόταν το Ευαγγέλιο της χάριτος σε όλα τα έθνη.

Το Άγιο Πνεύμα, τώρα, συνδημιουργεί και ανακαινίζει τα σύμπαντα και συγκρατεί όλη την κτίση. Είναι παρόν παντού και γεμίζει τα πάντα μέχρι το τέλος του κόσμου. Ας επιστρέψουμε στην αλήθεια.

Έτσι, μόνο, γιορτάζουμε και πανηγυρίζουμε την έλευση του Παναγίου Πνεύματος, του Πνεύματος της Αληθείας, μέσα από την Εκκλησία του Χριστού».

Κατά τον Μ. Βασίλειο, «δεν υπάρχει καμία δωρεά, που φτάνει στην κτίση, χωρίς το Άγιο Πνεύμα. Οι ενέργειες του Αγίου Πνεύματος δεν περιγράφονται με λόγια, εξαιτίας του πλήθους τους.

Στο Άγιο Πνεύμα όλα είναι τέλεια: Αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότητα, σύνεση, θέληση, ασφάλεια, ευσέβεια, γνώση, απολύτρωση, πίστη, ενεργήματα θαυμάτων, χαρίσματα ιαμάτων, και πολλά άλλα παρόμοια με αυτά. Τίποτε δεν έχει μέσα του επίκτητο, αλλά τα έχει όλα αιωνίως , γιατί είναι Πνεύμα Θεού, που προέρχεται από Αυτόν».

Μέσα σε μια εποχή, που μέσω του πονηρού δαίμονα, βλέπουμε ότι απομακρυνόμαστε, διαρκώς, ως απολωλότα πρόβατα, από τον Χριστό και την ποίμνη του, την Εκκλησία Του και ρέπουμε προς το ψεύδος, την υποκρισία, το μίσος και, γενικά, προς το κακό, έχουμε ανάγκη τον Χριστό και το Πνεύμα του Θεού για να μας φέρει ξανά στην Αλήθεια, που φωτίζει, αγιάζει και σώζει.

τέλος σχολίων