ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ ΜΑΡΙΑΣ ΑΘ. ΠΟΥΛΙΟΥ – ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ ΜΑΡΙΑΣ ΑΘ. ΠΟΥΛΙΟΥ – ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Την 5η Σεπτεμβρίου εκοιμήθη στα Τρίκαλα η θεολόγος Μαρία (Μαίρη) Αθ. Πούλιου – Παπανικολάου σε ηλικία 85 ετών. Η εκλιπούσα ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Διακόνησε επιτυχημένα τόσο στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση όσο και στο κατηχητικό έργο της Εκκλησίας.

Ως  καθηγήτρια υπήρξε η αγαπημένη και σεβαστή «Κυρία» των μαθητών και μαθητριών της, καταρτισμένη επιστημονικά, αληθινή παιδαγωγός εις Χριστόν με τη ζωή και τη διδασκαλία της και πιστή συνοδοιπόρος των συναδέλφων της τους οποίους συμβούλευε και στήριζε με ταπείνωση και υπομονή, στις δυσκολίες που συναντούσαν κατά την επιτέλεση του έργου τους στο σχολείο.

Υπήρξε στενή συνεργάτης του μακαριστού μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρού Διονυσίου Χαραλάμπους καθώς και των αρχιμανδριτών συνεργατών του Πολυκάρπου Βαγενά, μετέπειτα μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών και Θεολόγου Πασχαλίδη, μετέπειτα μητροπολίτη Λαρίσης οι οποίοι συνετέλεσαν στην πνευματική αναγέννηση της μητροπόλεως. Η προσφορά της στα κατηχητικά σχολεία, στις κατασκηνώσεις, στο οικοτροφείο της μητροπόλεως συνεχίστηκε αμείωτη και αργότερα με την ευλογία των μητροπολιτών Σεραφείμ Στεφάνου, Στεφάνου Αφεντουλίδη και Αλεξίου Μιχαλοπούλου έχοντας τη συμπαράσταση του τότε πρωτοσύγκελου μακαριστού π. Γεωργίου Στέφα.

Με το πέρασμά της στην εφεδρεία και την παράδοση της σκυτάλης στους νεότερους, οι παλιές μαθήτριες και οι συναδέλφισσές  της την προσκάλεσαν τιμητικά να μιλήσει σε εκδήλωση στη μητρόπολη Τρίκκης. Αυτή, η τελευταία δημόσια ομιλία της με θέμα: « Για μια επιτυχημένη αγωγή των παιδιών μας» δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της μητροπόλεως «Άγιος Βησσαρίων» στα τεύχη Α΄σσ. 21- 34 και  Β΄σ. 68(1993). Η αγάπη και η αποδοχή των ανθρώπων που τη βίωσαν στο χώρο της εκπαίδευσης και του κατηχητικού έργου της μητροπόλεως αποτυπώθηκε σε δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και στην τεράστια ανταπόκριση στα κοινωνικά δίκτυα με το άγγελμα της αναχώρησής της.

Αιωνία της η μνήμη!