Δελτίο Τύπου
Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων διοργάνωσε το Δ΄ Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο, το οποίο διεξήχθη στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, την Παρασκευή και το Σάββατο 11 και 12 Νοεμβρίου 2022, με θέμα: «Μνήμες Μικράς Ασίας. Εκκλησία – Ιστορία – πολιτισμός» (Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή).
Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ Καθηγητής κ. Δημ. Μόσχος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Καθηγητής κ. Απ. Κραλίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής κ. Χρ. Οικονόμου, Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαιδεύσεως (ΟΛΜΕ) κ. Νικηφ. Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) π. Γεώργ. Σελής, ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων Καθηγητής (Επίκ.) κ. Ιω. Λίλης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) κ. Χρηστάκης Ευσταθίου, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ενώσεως Ελλήνων Θεολόγων (ΠΕΕΘ) κ. Γεώργ. Κυριάκου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος κ. Αλέξ. Μούστρας.
Στόχος του Συνεδρίου ήταν να τιμηθεί η Επέτειος της Μικρασιατικής Γενοκτονίας και, ταυτόχρονα, να αναδειχθεί η προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ως προς την έμπνευση, καθοδήγηση και πολύτροπη ενίσχυση των ηρώων και των Μαρτύρων, που θυσιάστηκαν ή διώχθηκαν, αγωνιζόμενοι υπέρ βωμών και εστιών.
Στο Συνέδριο πραγματοποιήθηκαν (23) Επιστημονικές Εισηγήσεις, οι οποίες, στο σύνολό τους, παρουσίασαν αρκετές από τις πιο απερίγραπτες καταστροφές που υπέστη η Ρωμιοσύνη, καθώς με αυτές ξεριζώθηκε η από χιλιάδων ετών ελληνική παρουσία στην Ιωνική γη.
Μέσα από εξαιρετικές επιστημονικές προσεγγίσεις επισημάνθηκαν, με τις εισηγήσεις ειδικών Καθηγητών και Ερευνητών, πολλές από τις πτυχές των δεινών που υπέστησαν οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης και της Μ. Ασίας από τους Τούρκους, τα χρόνια γύρω από το 1922, κάτω από την αδιαφορία ή ακόμη και την σε βάρος τους συνέργεια των χριστιανικών δυνάμεων της Δύσεως.
Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν στοιχεία, που αφορούσαν στην οδυνηρή κατάσταση των ξεριζωμένων Ελλήνων, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αναγκάστηκαν να προσφύγουν στην Ελλάδα, και να προσπαθήσουν, εν μέσω αφάνταστων δυσχερειών και ταλαιπωριών, όχι μόνο να ξαναστηθούν στα πόδια τους αλλά και να συμβάλουν, σημαντικά, με το δημιουργικό τους πνεύμα, στην πνευματική, πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ηρωική και όσια μορφή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, που μαζί με εκατοντάδες άλλους κληρικούς της Μ. Ασίας, βασανίστηκαν και μαρτύρησαν φρικτά, κατά τα χρόνια γύρω από το 1922, καθώς και σε άλλους, που εκδιώχθηκαν, κάτω από απερίγραπτες συνθήκες, εξαναγκαζόμενοι να καταφύγουν στην προσφυγιά, εν μέσω πολλών κινδύνων για να γλυτώσουν από τις τουρκικές αγριότητες, παίρνοντας στις λιγοστές αποσκευές τους τα ιερά λείψανα, τις εικόνες και τα κειμήλια της πίστεώς τους.
Οι σύνεδροι συνειδητοποίησαν και υπογράμμισαν το χρέος των σύγχρονων Ελλήνων, να μην ξεχνούν, να θυμούνται, να μαθαίνουν και να μνημονεύουν τα δεινά, τις θυσίες και τα μαρτύρια που υπέστησαν οι πρόγονοί μας, ως ελάχιστη τιμή και ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς τους αγώνες και ως συμβολή στη διατήρηση των προτύπων και των αξιών που μας κληροδότησαν, προς καλλιέργεια της αγάπης προς την Πατρίδα και την Ελευθερία και της πίστεως στη χριστιανική μας παράδοση, απαραίτητων προϋποθέσεων για νέους αγώνες.
Από το ΔΣ της ΠΕΘ