Πρόσκληση για εγγραφη στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων

Πρόσκληση για εγγραφη στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ                                                                                                    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2020
Χαλκοκονδύλη 37 – 104 32 ΑΘΗΝΑ                                                                                                                                    Αρ. Πρωτ.: 30
Τηλ. 210 5224180 FAX 2105224420
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοχώρος: www.petheol.gr

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Προς τους διαδικτυακούς μας φίλους

ΘΕΜΑ: Εγγραφή στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων


   Αγαπητοί φίλοι, όπως ίσως γνωρίζετε, η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων (ΠΕΘ) αποτελεί μια επιστημονική ένωση, που εκπροσωπεί, από το 1951, τους Ορθόδοξους Θεολόγους της Ελλάδος (κληρικούς και λαϊκούς).

  Από τους βασικούς σκοπούς της Ενώσεώς μας, που αναφέρονται ρητά στο καταστατικό μας, είναι η, σύμφωνα με τη Θεολογία και την Παιδαγωγική Επιστήμη, στήριξη του Ορθόδοξου Χριστιανικού χαρακτήρα του σχολικού Μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ), με στόχο να διατηρούνται αλώβητες και αναλλοίωτες οι, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, απαιτούμενες διδακτικές προϋποθέσεις, για την ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνειδήσεως των νέων μας.

  Τον παραπάνω σκοπό τον υπηρετούμε, πιστά και ακλόνητα, αφενός, μέσω της άγρυπνης παρακολούθησης του περιεχομένου των Προγραμμάτων, των Βιβλίων καθώς και των σχετικών Εκπαιδευτικών Νόμων και Εγκυκλίων, που ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και, αφετέρου, μέσω των αναγκαίων Προτάσεων, Παραστάσεων, Συνεδρίων, Ημερίδων, Σεμιναρίων και άλλων παρεμβατικών ενεργειών, που γίνονται και διοργανώνονται από την ΠΕΘ.

  Δυστυχώς, από το 2011, το Ορθόδοξο Θεολογικό μας Μάθημα δέχεται μεθοδευμένες επιθέσεις και παρεμβάσεις, νομοθετικού και προγραμματικού χαρακτήρα, εκ μέρους της κρατικής εξουσίας και άλλων παραγόντων, με στόχο τη μετάλλαξη του χαρακτήρα, του προσανατολισμού και του περιεχομένου του, από ορθόδοξος, που, έως τώρα, ήταν, σε ουδετερόθρησκο. Είναι εμφανές ότι η αλλαγή αυτή απειλεί, οντολογικά, τη συνταγματική ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνειδήσεως των νέων μας, δηλαδή την ίδια την ταυτότητά τους.

  Όπως είχαμε χρέος, ως Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, με τις συνεχείς δράσεις μας και με τη συμπαράσταση πολλών Μητροπολιτών, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και πολλών άλλων Ιερών Μονών και του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια σε ένα διαρκή εκκλησιαστικό αγώνα, ακολουθώντας τον Απόστολο Παύλο, που έφερε την Χριστιανική πίστη στην Ελλάδα και ζήτησε από όλους εμάς, τους Χριστιανούς, να μεριμνούμε, ως δάσκαλοι και γονείς, για την ανατροφή και μόρφωση των παιδιών μας, «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου» (Εφεσ. 6, 4).

  Έτσι, με βάση την αγιοπνευματική παράδοση της Εκκλησίας μας και τη συνειδησιακή μας ευθύνη έναντι της νέας γενιάς και τη διενέργεια όλων των απαραίτητων προσπαθειών για διάλογο και συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά και από την εισαγωγή στα σχολεία των νέων μη χριστιανικών και μη παιδαγωγικών Προγραμμάτων Φίλη (2016). Το αποτέλεσμα ήταν θετικό, διότι, με τη δύναμη του Θεού, καταφέραμε να κερδίσουμε (4) αποφάσεις του ΣτΕ (τα έτη 2018 και 2019), με τις οποίες ακυρώθηκαν, νομικά, όλα αυτά τα αντορθόδοξα Προγράμματα, τα Βιβλία καθώς και τα ύπουλα σχέδια των πρ. Υπουργών Παιδείας Φίλη – Γαβρόγλου, που επεδίωκαν, μέσω του αλλοιωμένου ΜτΘ, να εγκαθιδρύσουν την ουδετεροθρησκεία, πρώτα στις συνειδήσεις των μαθητών μας και έπειτα σταδιακά στο σχολείο και στο κράτος.

  Στο ίδιο αγωνιστικό πλαίσιο κινούμαστε έως σήμερα, επειδή η νέα Υπουργός Παιδείας δείχνει περίεργη απροθυμία να συνεργαστεί μαζί μας και να εφαρμόσει πλήρως τις ως άνω ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ, προκειμένου να απαλλαχθούν τα παιδιά μας από το δηλητήριο αυτών των ψυχοφθόρων Προγραμμάτων, Βιβλίων και σχεδιασμών, που αφορούν στο ΜτΘ μέσω των οποίων μεθοδεύεται η αλλοίωση και απομείωση της Ελληνορθόδοξης εκκλησιαστικής συνειδήσεως των νέων μας.

  Εάν αδιαφορήσουμε ή υποτιμήσουμε τον παρόντα κίνδυνο της μετατροπής της εν Χριστώ μόρφωσης των παιδιών μας, σε ένα μεταλλαγμένο μάθημα Θρησκευτικών, που θα εμποτίζει τις αθώες ψυχές τους με μια ουδετερόθρησκη, εκκοσμικευμένη και άχρωμου χαρακτήρα και σκοπού πνευματικότητα, τα αποτελέσματα θα είναι θλιβερά και η ευθύνη όλων μας τεράστια, επειδή αμελήσαμε και δεν φροντίσαμε, όσο έπρεπε, για την μετάδοση της ορθόδοξης κληρονομιάς στη νέα γενιά.

  Ως προς τη διαδικασία της διδασκαλίας του ΜτΘ, η ΠΕΘ αγωνίζεται για την αποκατάσταση του δίωρου διδασκαλίας στην Ε΄και ΣΤ΄ Δημοτικού και στην Γ’ Λυκείου, σύμφωνα με το πνεύμα της 1749/2019 αποφάσεως του ΣτΕ η οποία αναφέρει σαφέστατα: [Ως αποστολή της Παιδείας, η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνειδήσεως» αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Κράτους, επιτελείται δε κυρίως με τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, το οποίο για να υπηρετεί τον εν λόγω σκοπό, πρέπει να διδάσκεται επί ικανό αριθμό ωρών διδασκαλίας εβδομαδιαίως, να μην υποβαθμίζεται, κατά την διδασκαλία και την εξέταση, σε σχέση με άλλα μαθήματα και να περιλαμβάνει οπωσδήποτε, με σαφήνεια και πληρότητα, τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού].

  Παράλληλα, η ΠΕΘ αγωνίζεται για μόνιμους διορισμούς των Θεολόγων στα Γυμνάσια και Λύκεια αλλά και για τη δυνατότητα διορισμού Θεολόγων στα Δημοτικά Σχολεία.

  Αφού σας εκθέσαμε τις δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζει η Ένωσή μας, σας καλούμε, ως ΔΣ των Ορθοδόξων Θεολόγων Ελλάδας, εκτός από τις πολύτιμες ευχές και προσευχές όλων σας, να συμπαραταχθείτε ενεργώς στον αγώνα μας, προκειμένου και με τη δική σας αγωνιστική έγνοια, παρουσία και συμπαράσταση, να αποκτήσει η Ένωσή μας μεγαλύτερη δύναμη για να μπορεί να συνεχίζει, ελπιδοφόρα, τον αγώνα υπεράσπισης, διατήρησης και μετάδοσης στη νέα γενιά, της κληρονομιάς της ελληνορθόδοξης παραδόσεώς μας.

  Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και επειδή θεωρούμε ότι δεν ενδιαφέρει μόνον εμάς, τους ορθόδοξους Θεολόγους Καθηγητές, το θέμα της διατήρησης της ελληνορθόδοξης ταυτότητας της νέας γενιάς, αλλά όλους τους Έλληνες ή τους Κύπριους Ορθόδοξους Χριστιανούς, θα θέλαμε να σας προτείνουμε, ως διαδικτυακοί μας φίλοι που είστε, να γίνετε είτε μέλη είτε φίλοι της ΠΕΘ.
   Εάν μεν είστε απόφοιτοι των Θεολογικών Σχολών ή των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, μπορείτε να γίνετε τακτικά μέλη της ΠΕΘ. Όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες ή Ελληνοκύπριοι, ακόμη και οι φοιτητές, μπορείτε να γίνετε φίλοι της ΠΕΘ.

  Προς τούτο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας, πληκτρολογώντας στο Google το όνομα της ΠΕΘ (Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων) ή απλώς (ΠΕΘ) και, αφού μπείτε στην Ιστοσελίδα μας, πατώντας στην επάνω σειρά της αρχικής μας σελίδας, εκεί που γράφει: Εγγραφή μέλους. Ακολουθώντας τις οδηγίες, θα κάνετε την εγγραφή σας, γνωρίζοντας ότι η ΠΕΘ διατηρεί το απόρρητο των προσωπικών σας δεδομένων.

  Σας κάνουμε γνωστό ότι η ετήσια συνδρομή για τους φορείς, τα μέλη και τους φίλους μας, που είναι μισθωτοί είναι (10) ευρώ. Για τους μη μισθωτούς είναι (5) Ευρώ.
   Εννοείται ότι, όποιος φορέας ή φυσικό πρόσωπο θέλει και μπορεί να βοηθήσει περισσότερο, προσφέροντας μεγαλύτερο ποσό, ως δωρεά, είναι δεκτό και ευλογημένο, διότι, έτσι, θα ενισχυθεί η Ένωσή μας για να μπορεί να αντιμετωπίζει τα διαρκώς αυξημένα έξοδά της. Ιδιαίτερα, τον τελευταίο καιρό, αφενός, έχουμε τα δικαστικά έξοδα και, αφετέρου, έχουμε τη διοργάνωση του Διεθνούς Θεολογικού συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί από την Ένωσή μας τον Νοέμβριο του 2020, προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως του Θαυματουργού (100 Χρόνια από την εις Κύριον εκδημία Του).
Θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα έσοδα της Ενώσεώς μας προέρχονται, σχεδόν αποκλειστικά, μόνον από τις συνδρομές των μελών και των φίλων μας. Εξάλλου, η ΠΕΘ δεν είναι ΜΚΟ και, γενικά, δεν δέχεται συνδρομές και δωρεές, από μη ορθόδοξες χριστιανικές πηγές.
   Τις συνδρομές σας μπορείτε να τις καταθέτετε στην Τράπεζα Eurobank Ergasias, στο όνομα: «Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων»,
Αρ. Λογαριασμού : 0026-0215-47-0101028152 ή μέσω web banking στο: IBAN: GR7202602150000470101028152 ή μέσω ταχυδρομικής επιταγής στα ΕΛΤΑ στη διεύθυνση: Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων, Χαλκοκονδύλη 37, 10432 Αθήνα ή αυτοπροσώπως καθημερινά, στα γραφεία μας (Χαλκοκονδύλη 37 - ώρες 10:00 –14:00).
   Θερμή παράκληση για τους συναδέλφους Θεολόγους να μην παραλείπετε, να στέλνετε φωτοτυπία του πτυχίου σας, όλοι όμως (τακτικά μέλη και φίλοι), απαραιτήτως, να αναγράφετε τα στοιχεία σας: το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο και το e-mail σας, προκειμένου να κόβεται η αντίστοιχη απόδειξη από τον Ταμία μας και να σας αποστέλλεται στην διεύθυνση που δηλώνετε.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε τη συνεργασία σας.

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ

 

                     Ο Πρόεδρος                                                                                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

Ηρακλής Ρεράκης                                                                                                           Παναγιώτης Τσαγκάρης

Καθηγητής Θεολογίας                                                                                                      Υπ. διδάκτωρ Θεολογίας

Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

 

 

 

 

τέλος σχολίων