Ανακοινώσεις

Επιστολή της ΠΕΘ προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως

                                                                                                                                                                       Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2022

                                                                                                                                                              Αρ. Πρωτ.: 160                                                                 

ΠΡΟΣ:

                 Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως

            Κοιν.: 1. Υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή

            2. Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Σας ευχόμαστε καλό και ευλογημένο το νέο σχολικό έτος 2022-2023.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ), καταρχάς, σας εύχεται, εγκαρδίως, καλό και ευλογημένο το νέο σχολικό έτος 2022-2023.

 Έπειτα, εκφράζει την ευαρέσκειά της για την ορθότατη Απόφασή σας, 106646/ΓΔ4/02 -09-2022, σχετικά με το θέμα των Απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών, η οποία και με τη συνδρομή της Αξιότιμης Υφυπουργού κ. Ζέττας Μακρή και των νομικών Συμβούλων του Υπουργείου σας,  είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρ. 16, 2 του Ελληνικού Συντάγματος αλλά και με τις πρόσφατες σχετικές (4) Αποφάσεις του ΣτΕ για το Μάθημα των Θρησκευτικών.

Η ως άνω Απόφαση, χωρίς αμφιβολία, βασίζεται στην αρχή της υποχρεωτικότητας της σχολικής Αγωγής, στην οποία εντάσσεται και η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνειδήσεως, μέσω του Μαθήματος των Θρησκευτικών, προκειμένου να μορφώνονται οι μαθητές/τριες, «με βάση τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού», και να διαπλάθονται, όπως ορίζει το Σύνταγμα, σε ηθικές και πνευματικές προσωπικότητες και «σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

Εκφράζουμε συνεπώς την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας, ως κλάδος εκπαιδευτικών, καθώς γνωρίζετε τη διαχρονική επιθετικότητα ορισμένων εναντίον του Μαθήματος των Θρησκευτικών και με την Απόφασή σας δείξατε ότι δεν υποχωρείτε σε προτάσεις ή γνωματεύσεις, που παρεκκλίνουν ή αυτονομούνται από τη Συνταγματική Νομιμότητα, σε βάρος της δημοκρατικής λειτουργίας της πολιτείας και της θρησκευτικής ελευθερίας των ορθοδόξων Ελλήνων.

Άλλωστε, το Υπουργείο σας γνωρίζει καλώς ότι ουδέποτε ορθόδοξοι μαθητές ή γονείς προσέφυγαν ή απευθύνθηκαν στο ΣτΕ ή στο Υπουργείο Παιδείας, αιτούμενοι Απαλλαγή από το ορθόδοξο Μάθημα των Θρησκευτικών και ότι το θέμα έχει δημιουργηθεί, σκοπίμως, για λόγους σύγχυσης, από 2-3 γονείς προσκείμενους σε αθεϊστικούς κύκλους, οι οποίοι, αν και τους δίνεται η δυνατότητα Απαλλαγής από το Μάθημα των Θρησκευτικών, εντούτοις με ακατανόητη εμμονή επιβουλεύονται τη συμμετοχή των ορθόδοξων μαθητών στο ορθόδοξο Μάθημα, με στόχο την σταδιακή φθορά ή κατάργησή του.

Με την ευκαιρία αυτή και ενόψει της συγγραφής των νέων Βιβλίων, καθώς και άλλων θεμάτων, που άπτονται του Μαθήματος των Θρησκευτικών και του κλάδου των Θεολόγων, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να δεχθείτε το ΔΣ της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ), σε μια συνάντηση, το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να αρχίσει ξανά μια γόνιμη συνεργασία μαζί σας, με σκοπό τη βελτίωση και αναβάθμιση της χριστιανικής θρησκευτικής αγωγής των παιδιών μας.

Με εκτίμηση

                                                   O Πρόεδρος                                                                             Η Γεν. Γραμματέας 

                                               Ηρακλής Ρεράκης                                                                         Γιολάντα Σίσκου

                                               Καθηγητής ΑΠΘ                                                                        Ε.ΔΙ.Π. Θεολογίας ΑΠΘ

ΠΕΘ
©2008-2024 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Με την διαφύλαξη κάθε δικαιώματος που ο νόμος ορίζει.